Cel mai intalnit sos: sosul alb (Bechamel)

Posted by Mike On 2/22/2009

25-30 g faina, 30-40 g unt, 1/2 l lapte, sare.

Este sosul cel mai frecvent intalnit, consistenta lui variind dupa preparat. Faina si untul se infierbanta intr-o cratita de 1 l, la foc mic (nu direct pe flacara), numai un minut, amestecand mereu si avand grija ca faina sa nu se coloreze deloc; apoi, se stinge cu lapte fierbinte, adaugat in 2-3 randuri, amestecand de fiecare data, pana se desfac toate cocoloasele formate, ca sa rezulte un sos omogen. Se potriveste de sare si facultativ, se acreste putin cu zeama sau sare de lamaie, numa dupa ce s-a luat cratita de pe foc. Se aromeaza cu patrunjel si marar tocat.

La sosul alb se mai pot adauga, imediat dupa ce s-a luat de pe foc (cat este fierbinte), 100 ml smantana, batuta pana cand se omogenizeaza, sau 100 ml smantana batuta bine cu 1-2 galbenusuri. Se potriveste gustul si aroma ca mai sus. Acest sos este foarte adecvat pentru legume fierte si bine strecurate peste care se desarta, dupa ce acestea s-au asezat in vasul ( cu care se servesc) bine uns cu unt, margarina sau untdelemn. Sosul nu se amesteca cu legumele. Se infierbanta la cuptor cu 10 minute inainte de servire. Pentru regimuri, se pot adauga in sosul fierbinte, dupa ce s-a luat de pe foc, 100-150 g branza de vaci, bine maruntita dinainte (cu furculita) care si acreste putin. Sosul se desarta peste cartofi, dovlecei, conopida, fasole verde sau alte legume fierte (fara sa se amestece cu acestea).

Pentru preparate cu oua, se poate aroma sosul pregatit ca mai sus cu cateva ciuperci, fierte separat in putina apa; apa se adauga in sos, completand laptele. Se sareaza, se acreste si se aromeaza cum s-a aratat mai inainte.

0 comments

Post a Comment