Reteta salatei de cruditati

Posted by Mike On 2/22/2009

Pentru ca salata de cruditati prin continutul variat de vitamine, sa aduca un real raport in alimentatie, trebuie sa contina urmatoarele componente:
a) o radacina de: morcov, telina, sfecla, etc. ;
b) o frunza de: spanac, varza, salata, papadie, etc. ;
c) legume ca: ardei, castraveti, rosii sau fructe: mere, caise, ect.

In felul acesta vitaminele din zarzavaturile respective vor aduce un important izvor de binefacere in alimentatia oamenilor spre a putea recupera pierderile zilnice suferite de organism.
Se recomanda ca aceasta salata de cruditati, atat de variata si care se prepara cu multa usurinta sa nu lipseasca de pe masa zilnica a gospodinei.

Cum se prepara?

Radacinoasele, dupa ce au fost spalate bine, se freaca cu o perie pastrata in bucataria gospodinei anume pentru acest scop. In acest fel, ele se vor putea taia cu cutitul sau se vor rade pe razatoare cu coaja lor cu tot, stiind ca, intre coaja si miez se gasesc vitaminele in cantitate mai mare.
Frunzele foarte proaspete (deoarece cele vechi pierd o mare cantitate de vitamine) se spala fiecare in parte si in mai multe ape reci, pentru a se inlatura diferitele impuritati. Ele se vor taia foarte subtire si estetic. Legumele se spala, se usuca si se taie in felii. Frunzele de patrunjel si marar verde taiate marunt vor ajuta in suplimentarea vitaminelor.

Zarzavaturile combinate dupa prescriptiile de mai sus, taiate sau rase pe razatoare ( se recomanda razatoare de sticla sau material plastic) se pun pe farfurie, se asezoneaza cu ulei, lamaie sau otet din diferite fructe. Uneori se poate intrebuinta in loc de acestea smantana, maioneza sau iaurt. Frunzele de ceapa, usturoi, marar, telina, cimbru, patrunjel (taiate marunt) contribuie la ridicarea gustului, in special, cand anumitor persoane le este interzis consumul de sare.

Consumarea acestor cruditati care deschid pofta de mancare va deprinde si de felul cum ele sunt asezate pe salatiera, avand avand grija ca in fiecare zi aspectul sa fie diferit.
Cruditatile se vor servi inainte de a se consuma mancarule din meniurile de la mesele principale, de la amiaza si cina. Se recomanda in special persoanelor care indeplinesc o munca sedentara si sufera de constipatie.

0 comments

Post a Comment