Galuste din legume fierte

Posted by Mike On 2/23/2009

250 g legume fierte, 100 g franzela, 30 g faina, un ou, 100 g branza telemea sau cascaval ras, 50 g unt, 200 ml smantana, sare, piper, marar, patrunjel.

Legumele fierte se scurg bine de apa intr-un tifon, presandu-se putin cu mana, apoi, se trec prin masina de tocat sau aparatul de presat, impreuna cu franzela inmuiata o clipa in apa si bine stoarsa. La tocatura se adauga oul intreg, faina, branza rasa, un varf de cutit de piper (facultativ), marar sau patrunjel tocat si se amesteca bine. Pe o foaie de nailon se pun 2 linguri de faina; se ia din compozitie cate o lingurita cu varf, se trece bine prin faina si se modeleaza in forma de bila; se formeaza o gropita (cu degetul) pana la jumatatea bilei, ca sa se patrunda mai repede la fiert. Se pregatesc toate si se aseaza la masa.

In timp ce se pregatesc galustele, se pune pe foc o cratita de 3 l cu apa mai sus de jumatate, impreuna cu o lingurita cu varf de sare si apoi se acopera cu capacul. Cand clocoteste apa, se introduc galustele pe rand, una cate una. Dupa 1-2 minute, daca nu s-au ridicat la suprafata apei, se trece cu spatula pe sub ele, ca sa se desprinda de fundul cratitei. Se pune apoi capacul care nu trebuie sa acopere complet cratita ca sa nu dea apa in foc (din cauza fainei care se umfla la fier). Cand apa incepe din nou sa clocoteasca, se face focul mic si se lasa sa fiarba 10 minute, in clocote mici. Cu spumiera se scot pe rand cate 2-3 galuste, scurse bine de apa si se aseaza intr-un vas rezistent la foc (nu se desarta in strecuratoare, deoarece sunt fragede si se zdrobesc). Deasupra galustelor se toarna smantana si se pun bucatele de unt. Se servesc ca fel intai, imediat fierbinti sau se infierbanta la cuptor cu 10 minute inainte de servire.

0 comments

Post a Comment